Psiholog Ioana Gherghel

0721 22 95 22 Consultație doar cu programare prealabilă

Tulburarea de anxietate generalizată

Tulburarea de anxietate generalizată este o condiție psihiatrică caracterizată de îngrijorare excesivă, hipervigilență şi nelinişte legată de evenimente viitoare.

Elementul cheie al acestei tulburări îl constituie anxietatea excesivă și preocuparea. Pot să apară simptome precum tensiune, dureri musculare, iritabilitate, tulburări de somn. Toate aceste pot afecta capacitatea de muncă precum și modul de relaționare cu cei din jur.

Prin cursul ei cronic, tulburarea de anxietate generalizată aduce o serie de modificări în stilul de viață al unei persoane, având implicații asupra familiei și mediului profesional. În cazul persoanelor diagnosticate cu boli pulmonare, neurologice sau cerebrovasculare, prezența acestei tulburări crește riscul apariției unor complicații somatice.

Cauzele apariției acestor tulburări nu sunt cunoscute cu exactitate, deși s-au realizat numeroase studii științifice în acest scop. Tulburările de anxietate par a fi cauzate de o combinaţie de factori biologici și psihologici, precum şi de experienţele de viaţă, cum ar fi: evenimente stresante sau traumatice, istoricul familial al tulburărilor de anxietate, probleme de dezvoltare în copilărie, consum de alcool, medicamente sau substanțe, alte probleme medicale sau psihiatrice.

Consumul de substanţe poate induce simptome de anxietate, fie în timp ce persoana este intoxicată, fie când persoanele renunţă la consum. Substanţele cel mai adesea asociate cu tulburarea de anxietate generalizată sunt stimulentele, inclusiv cofeina și drogurile ilegale (cocaină).

Tulburările de anxietate sunt asociate cu deteriorarea în funcţionare a persoanei în viaţa cotidiană şi indică un risc ridicat cu privire la problemele viitoare ale persoanei.