Mulţi copii se confruntă cu o serie de probleme din cauza divorţului părinţilor. Problemele pe care copiii le au apar adesea înaintea divorţului părinţilor, ca rezultat al mai multor factori, printre care se numără și conflictul dintre părinţi și lipsa de atenție acordată copilului.
În căsătoriile cu un nivel conflictual ridicat problemele sunt vizibile la toţi membrii familiilor, inclusiv la copii. În aceste familii există urlete și ţipete, uneori chiar violenţă şi abuz. În căsătoriile cu nivele conflictuale scăzute, problemele nu devin publice şi nu se observă dinafară, iar copiii nu se prea gândesc că ceva rău se întâmplă.
Este important de ştiut că fiecare copil are o percepţie diferită asupra mariajului părinţilor lui, iar divorţul poate fi devastator în orice situaţie. Unii copii se adaptează mai uşor situației decât alţii. Copiii mai puţin adaptabili vor suporta mai greu schimbările şi pierderile care însoţesc de obicei divorţul părinţilor.
Cel mai important factor în adaptarea copiilor la divorţ este, conform cercetărilor, calitatea parentajului. Din nefericire, părinţii par să nu mai fie atât de eficienţi în grija şi atenţia lor faţă de copii, din cauza divorţului. Astfel ei pot deveni mai aspri sau dimpotrivă, mai permisivi.
Copiii ai căror părinţi au divorțat pot avea sentimente persistente de singurătate. Singurătatea poate apărea în mai multe feluri. E o obişnuinţă pentru copii să-şi “piardă” un părinte (mai ales tatăl) după divorţ. Unii taţi pot rămâne activ implicaţi în viaţa copiilor lor, dar sunt mulți care nu fac asta. Dacă mamele lucrează mai mult sau încep să aibă întâlniri cu alţi bărbaţi, copiii pot simţi şi o pierdere a mamei lor.
În urma divorțului, copiii pot pierde contactul şi cu bunicii lor. Din cauza mutării în altă locuință, îşi pot pierde și prietenii, ceea ce măreşte sentimentul de singurătate.
Securitatea emoţională a copilului devine fragilă în această perioadă dificilă. Temerea că ambii părinţi îl vor abandona e obişnuită în această situaţie. În funcţie de vârsta copilului, această stare se poate exprima prin mai multe modalități, care includ:
- furie direcţionată atât spre ceilalţi, cât şi spre el;
- încălcarea frecvenţă a regulilor;
- probleme de somn;
- sfidare a părinţilor și a profesorilor;
- sentimente frecvente de vinovăție;
- retragere și izolare;
- abuz de alcool şi/sau droguri.