Cuvântul „traumă” este unul tot mai frecvent folosit în limbajul de zi cu zi. De regulă, oamenii folosesc acest cuvânt atunci când se referă la un eveniment extrem de stresant.
Trauma psihică se referă la impactul unui eveniment critic asupra modului de funcționare psihologic și biologic al unei persoane.
Evenimentele traumatice sunt acele evenimente în urma cărora oamenii se confruntă cu sentimente de frică intensă, de pierdere, groază, neputință, durere, confuzie, neajutorare și abandonare. Experiența unui asemenea eveniment poate duce la o zdruncinare de durată a înțelegerii de sine și a lumii.
Există numeroase evenimente cu potențial traumatic, cum ar fi: dezastrele naturale, omucideri, jafuri, atacuri fizice și sexuale, accidente rutiere majore, boli grave care pun viața în pericol. În urma unor asemenea evenimente, un individ se poate simți copleșit din punct de vedere emoțional, cognitiv și fizic.
Este important de subliniat faptul că experiența subiectivă a fiecărui individ este cea care determină dacă un eveniment produce sau nu o traumă psihică. Astfel, nu putem afirma că un anumit tip de eveniment este întotdeauna traumatic. Spre exemplu, în urma aceluiași accident de mașină, două persoane pot reacționa diferit, evenimentul fiind traumatic doar pentru una din cele două.
Cei care au suferit o traumă pot dezvolta simptome caracteristice, cum ar fi: evitarea locului în care a avut loc evenimentul traumatic, dificultăți de rememorare a evenimentului, pierderea interesului pentru activități importante, hipervigilență, tulburări ale somnului, dificultăți de concentrare, anxietate, iritabilitate.